Social Icons

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Αλκοόλ και κακή διατροφή πάνε μαζί

Οι άνθρωποι που πίνουν αλκοόλ έχουν λιγότερες πιθανότητες να τρώνε δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα και να πίνουν γάλα ενώ είναι πιο πιθανό να τρώνε ανθυγιεινά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια νέα μελέτη.
Οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό (NIAAA), το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 8.155 ανδρών και 7.715 γυναικών. «Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ και οι διατροφικές συνήθειες έχουν συσχετιστεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, ορισμένες μορφές καρκίνου, καθώς και με άλλα χρόνια προβλήματα υγείας», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό, Kenneth R. Warren.
«Το συγκεκριμένο εύρημα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν ο συνδυασμός της κατάχρησης αλκοόλ και της κακής διατροφής μπορεί να αλληλεπιδράσει με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των κινδύνων για την υγεία».
Όσο αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ τόσο μειώνονται οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες'
Συνολικά τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι σε όλους τους πότες ανεξαρτήτως φύλου, όσο αυξανόταν η κατανάλωση αλκοόλ τόσο μειώνονταν οι υγιεινές διατροφικές επιλογές. Η κατανάλωση φρούτων μειωνόταν και η πρόσληψη θερμίδων αυξανόταν σε άνδρες και γυναίκες που έπιναν πολύ αλκοόλ. Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως και γάλακτος ήταν μειωμένη σημαντικά στους άνδρες πότες.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τόσο οι διατροφικές επιλογές όσο και η κατανάλωση αλκοόλ είναι συμπεριφορές που μπορούν να αλλάξουν ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρών ασθενειών.
Τα στοιχεία αυτά συλλέχθηκαν μεταξύ των ετών 1999 και 2006. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν τουλάχιστον δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεν κάπνιζαν και στην πλειοψηφία τους ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Οι ερευνητές κατέταξαν τους συμμετέχοντες σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το αν δεν ήταν καθόλου πότες, ήταν πρώην πότες ή αμετανόητοι πότες. Το 76% των ανδρών και το 65% των γυναικών ανήκαν στην τελευταία κατηγορία.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, βασιζόμενοι στη μνήμη των συμμετεχόντων για το τι είχαν φάει τις τελευταίες 24 ώρες.
Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι η 24ωρη ανάκληση της ατομικής δίαιτας δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα τις συνολικές διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου αλλά παρέχει μια συνοπτική εικόνα των διατροφικών του προτιμήσεων.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνειδητοποιήσουν τα άτομα που πίνουν πολύ αλκοόλ πόσο επιβλαβής είναι αυτή η συνήθεια αλλά και πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούν υγιεινή διατροφή ειδικά τα συγκεκριμένα άτομα», επεσήμανε ο Rosalind Α. Breslow, επιδημιολόγος και μέλος της συντακτικής ομάδας.
Ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται από τους επιστήμονες το ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και όχι περισσότερα από δύο ποτά ημερησίως για τους άνδρες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού της Αμερικανικής Διαιτητικής Ένωσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Sample text

Sample Text

Ο Οφέλτης υπήρξε, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, γιος του βασιλιά της Νεμέας Λυκούργου, που βρήκε άτυχο θάνατο σε βρεφική μόλις ηλικία.