Το πράσινο φως για την γρήγορη διοχέτευση ενός επιπλέον ποσού ύψους 4,6 δισεκατ. ευρώ περίπου στην οικονομία των αγροτικών περιοχών και στη γεωργία κατά το 2009 δόθηκε από την επιτροπή αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ. Η επιτροπή ενέκρινε την τρίτη σειρά προτάσεων των κρατών μελών για τη χρήση των χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ, του διαγνωστικού ελέγχου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και άλλων μεταφορών πιστώσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως είναι η οικονομική κρίση, η κρίση στον τομέα του γάλακτος και η κλιματική αλλαγή.
Τα εγκεκριμένα κονδύλια για την Ελλάδα ανέρχονται σε 176,1 εκατ. ευρώ (20 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, 70 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των υδάτων, 44,1 εκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωση της γαλακτοκομίας και 42 εκατ. ευρώ για την προώθηση της ευρυζωνικότητας). Ωστόσο, όπως αναφέραμε σε παλιότερο φύλλο της Agrenda, τα ποσά αυτά αφορούν σε προγράμματα που είχαν υποβληθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ η κυρία Μπατζελή έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υποβάλει νέες προτάσεις για άλλα προγράμματα προς αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων.
«Η τρέχουσα οικονομική και περιβαλλοντική κατάσταση απαιτεί την ανάληψη δράσης – τόσο στην ύπαιθρο όσο και στις πόλεις μας,» δήλωσε η κα Μάριαν Φίσερ Μπόελ, Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. «Έχουμε αναλάβει αποφασιστική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με πολλούς τρόπους. Ο διαγνωστικός έλεγχος της ΚΑΠ και το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας προσέφεραν νέα κονδύλια που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση πιεστικών προβλημάτων, όπως είναι η αναδιάρθρωση του τομέα του γάλακτος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εναπόκειται στα κράτη μέλη και στις περιφέρειες να χρησιμοποιήσουν συνετά τα χρήματα αυτά.»
Κατανομή των κονδυλίων ανά τομέα προτεραιότητας
Κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου τροποποιήθηκαν 80 προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και ένα πρόσθετο κονδύλιο ύψους 4,6 δισεκατ. ευρώ είναι τώρα έτοιμο να επενδυθεί στη γεωργία, στο περιβάλλον και στις ευρυζωνικές υπηρεσίες στις αγροτικές περιοχές Το Δεκέμβριο η επιτροπή αγροτικής ανάπτυξης ενέκρινε 37 από αυτές τις τροποποιήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων θα διατεθεί για τους τομείς της βιοποικιλότητας, της διαχείρισης υδάτων, της κλιματικής αλλαγής και της αναδιάρθρωσης του τομέα του γάλακτος.
Η ανάπτυξη ευρυζωνικής υποδομής παραμένει μια από τις προτεραιότητες και μέχρι σήμερα 35 προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης παρέχουν τη δυνατότητα να εξασφαλιστεί πλήρης κάλυψη της ΕΕ με ευρυζωνικές υπηρεσίες μέσω του ευρωπαϊκού σχεδίου για την οικονομική ανάκαμψη. Το πρόσθετο ποσό που εγκρίθηκε για τις ευρυζωνικές υπηρεσίες ανέρχεται πλέον στα 343,6 εκατ. ευρώ.
Πού θα επενδύσουν τα κράτη μέλη τα πρόσθετα κονδύλια;
Τα πρόσθετα κονδύλια προέρχονται από τον διαγνωστικό έλεγχο της ΚΑΠ (3,9 δισεκατ. ευρώ) και από το ευρωπαϊκό σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη (1 δισεκατ. ευρώ). Όσον αφορά στον διαγνωστικό έλεγχο της ΚΑΠ, οι επενδύσεις κατά την περίοδο 2009-2013 θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε οποιαδήποτε ή και σε όλες τις ακόλουθες προτεραιότητες:
Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και μετριασμός των επιπτώσεών της
Η ένταση των προσπαθειών στον τομέα αυτό θα έχει ως συνέπεια να αυξήσουν τα κράτη μέλη τις επενδύσεις τους σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι η γεωργία ακριβείας, η περιορισμένη χρήση λιπασμάτων, η βελτίωση της αποθήκευσης κοπριάς, η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης με την χρησιμοποίηση δομικών υλικών που μειώνουν την απώλεια θερμότητας, οι πρακτικές διαχείρισης του εδάφους, η δάσωση, η προστασία από τις πλημμύρες στις παράκτιες και στις μεσόγειες περιοχές και πολλοί άλλοι. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα διατηρηθεί ο ηγετικός ρόλος που διαδραματίζει η ευρωπαϊκή γεωργία στον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Διαχείριση των υδάτων
Η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων εξακολουθεί να είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για τους ευρωπαίους γεωργούς και για την ευρωπαϊκή γεωργία. Οι επενδύσεις στον τομέα αυτό θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τις τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού, την αποθήκευση νερού, τις παραγωγικές τεχνικές εξοικονόμησης ύδατος, τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στα αγροκτήματα καθώς και στους χώρους μεταποίησης και εμπορίας, τη δημιουργία φυσικών πρανών και την αποκατάσταση των υγροτόπων.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η καλύτερη χρησιμοποίηση των φυσικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μια βασική αρχή για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων όσον αφορά την αειφορία. Οι ευρωπαίοι γεωργοί θα συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην επίτευξη του στόχου αυτού επενδύοντας στην παραγωγή βιοαερίου μέσω της χρησιμοποίησης οργανικών αποβλήτων, της επεξεργασίας γεωργικής και δασικής βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας και της καλλιέργειας πολυετών ενεργειακών φυτών. Θα ενισχυθεί επίσης η δημιουργία υποδομών στις αγροτικές περιοχές για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, δηλ. από βιομάζα, ηλιακή, αιολική και γεωθερμική ενέργεια.
Βιοποικιλότητα
Η επίτευξη του κοινοτικού στόχου για τη βιοποικιλότητα όσον αφορά το 2010 απαιτεί πρόσθετες προσπάθειες, οι οποίες γίνονται πιο επιτακτικές από τις τρέχουσες ανάγκες για νερό και από την κλιματική αλλαγή. Οι επενδύσεις στο πλαίσιο του διαγνωστικού ελέγχου της ΚΑΠ θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διατήρηση της γενετικής ποικιλότητας, την ολοκληρωμένη και βιολογική παραγωγή, τις αλλαγές στις χρήσεις της γης, την κατασκευή/διαχείριση βιοτόπων/ενδιαιτημάτων εντός και εκτός των τοποθεσιών Natura 2000 και την δημιουργία δενδροφυτειών σε λειμώνες.
Αναδιάρθρωση του τομέα γάλακτος
Η πρόσφατη κρίση στον τομέα του γάλακτος καθιστά επιτακτική την ανάγκη για πρόσθετες δράσεις εκ μέρους της Κοινότητας και των κρατών μελών. Οι επενδύσεις των κρατών μελών θα αφορούν, μεταξύ άλλων, βελτιώσεις στην μεταποίηση και εμπορία των γαλακτοκομικών προϊόντων, διάφορους τύπους επενδυτικών ενισχύσεων σχετικά με τη γαλακτοκομική παραγωγή (περιλαμβανομένης της ενίσχυσης για την συμμόρφωση προς τα προσφάτως καθιερωθέντα κοινοτικά πρότυπα) και την καινοτομία.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας διαθέτει πρόσθετο ποσό 1 δισεκατ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο για ευρυζωνικές υπηρεσίες στις αγροτικές περιοχές και για οποιαδήποτε ή για όλες τις προαναφερόμενες προτεραιότητες.
Παρακολούθηση του αντικτύπου των δαπανών
Τα κράτη μέλη/οι περιφέρειες υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις σχετικά με όλες τις δαπάνες στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης καθώς και σχετικά με τον αντίκτυπό τους. Από το 2010 και μετά το ίδιο θα ισχύει και για τα πρόσθετα ποσά που διατέθηκαν για τα υφιστάμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης ως συνέπεια του διαγνωστικού ελέγχου της ΚΑΠ και του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Έγκριση τροποποιήσεων άλλων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης των κρατών μελών/περιφερειών
Μόνο λίγα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης απομένουν προς τροποποίηση. Οι εγκρίσεις αυτών των εκκρεμουσών τροποποιήσεων προβλέπεται να γίνουν κατά την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής αγροτικής ανάπτυξης τον Ιανουάριο 2010.
Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009
Εγκρίνονται 4,6 δις ευρώ για γεωργία, περιβάλλον, ίντερνετ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου