Social Icons

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Σκληρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής



Mετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Ecofin και του Eurogroup και εν όψει της κατάρτισης και υποβολής του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο του 2010, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στα «μεγάλα μέτωπα» που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, προαναγγέλλοντας σκληρά μέτρα για όσους φοροδιαφεύγουν.
Υπό τη στενή επιτήρηση του Ecofin-Σίγουρη τοποθέτηση τα ελληνικά ομόλογαΕιδικότερα, διευκρίνισε πως μεταξύ των μέτρων αυτών περιλαμβάνονται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αλλαγή στο σύστημα των φορολογικών ελέγχων, η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων, η διεύρυνση του πόθεν έσχες και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, σε συνδυασμό με την περιστολή της σπατάλης στα υπουργεία και με πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της χώρας.
Παράλληλα, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τονίζοντας πως θα υπάρξει σταδιακά διαδικασία προσαρμογής με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο τώρα.
Ανοιχτό άφησε και το ζήτημα του χρονικού διαστήματος επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, με το Ecofin από τον Φεβρουάριο να αποφασίζει την ακόμη πιο στενή παρακολούθηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, διέψευσε το γεγονός πως η χώρα μας δέχεται πιέσεις από την Κομισιόν για κατάργηση του 13ου μισθού, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση ποσοστών αναπλήρωσης για τις συντάξεις.
Ενημέρωση Ecofin και Eurogroup για τα μεγάλα μέτωπα που αφορούν:
Αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας σε συνδυασμό με τη δημιουργία ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας
Έναρξη κοινωνικού διαλόγου για το νέο φορολογικό σχέδιο νόμου
Προσπάθεια που ξεκινάει για τον νέο τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού
Πλαίσιο διαλόγου για το ασφαλιστικό
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) με θέμα "Leadership in a new world", μετέφερε μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που, όπως παρατήρησε, πηγάζει από το σπάνιο παραγωγικό δυναμικό της χώρας μας.
«Παρά τις δυσκολίες, θέλω να είμαι αισιόδοξος. Και αυτήν την αισιοδοξία θέλω να την μεταφέρω. Είμαστε μία νέα Κυβέρνηση, 50 μόλις ημερών, που ξεκίνησε σε πολύ δύσκολες συνθήκες και βήμα - βήμα ανακτά την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές, στους διεθνείς εταίρους μας και προχωρά στις μεγάλες τομές και αλλαγές», σημείωσε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Sample text

Sample Text

Ο Οφέλτης υπήρξε, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, γιος του βασιλιά της Νεμέας Λυκούργου, που βρήκε άτυχο θάνατο σε βρεφική μόλις ηλικία.