Social Icons

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Αμετακίνητοι στα μπλόκα οι αγρότες

Στις θεσμικές παρεμβάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το μέλλον της γεωργίας αναφέρθηκε η Κατερίνα Μπατζελή μετά το πέρας της διημερίδας στο Ζάππειο, ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσων οικονομικών ενισχύσεων.
Η ίδια υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν αθετεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις και θα υλοποιήσει το νομοθετικό έργο μέχρι τον Απρίλιο.
Η κ. Μπατζελή εξήγγειλε νομοσχέδιο για την οργάνωση της αγοράς με την οποία θεσπίζεται περιθώριο κέρδους που δε θα ξεπερνά το 100% από την πώληση του προϊόντος από τον αγρότη μέχρι την πώλησή του στον καταναλωτή.Λίγο νωρίτερα, η αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη θέση της ΝΔ ότι οι δρόμοι πρέπει να μείνουν ανοικτοί και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παρέμβει προσωπικά στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων.Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που έχουν στοιχίσει στη χώρα περίπου 200 εκατ. ευρώ. Απέκλεισε το ενδεχόμενο παρέμβασης της αστυνομίας στα μπλόκα ο Μ.Χρυσοχοΐδης.
Χθες, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Μπατζελή εξήγγειλε ένα μίνι πακέτο μέτρων για τους αγρότες και όπως είπε, οι αγρότες θα λάβουν μέσα στο Φεβρουάριο την οικονομική ενίσχυση για το 2009.
Ακόμη, ανακοίνωσε μείωση του κόστους παραγωγής σε φυτοφάρμακα, λιπάσματα και ζωοτροφές, τα οποία θα τιμολογούνται με βάση τη μέση τιμή που έχουν σήμερα στις τρεις φθηνότερες χωρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, η υπουργός ανακοίνωσε ότι ο ΕΛΓΑ θα καλύπτει και άλλες αιτίες καταστροφών σε καλλιέργειες, λόγω κυρίως των κλιματικών αλλαγών, επιβάλλοντας όμως επιπλέον ασφάλιστρο που θα πρέπει να πληρώνουν οι αγρότες.
Ωστόσο, οι αγρότες παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα, προκαλώντας «έμφραγμα» στην οικονομία σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. Σύμφωνα με υπολογισμούς, τα μπλόκα έχουν στοιχίσει στη χώρα περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, τη Δευτέρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρέμβει η αστυνομία για τη διάλυση των μπλόκων.
Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, οι κατά τόπους εισαγγελείς, σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, συντάσσουν δικογραφίες. Αν και σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν ακολουθούν προς το παρόν τη διαδικασία του αυτοφώρου, προκειμένου να μην οξύνουν το κλίμα έντασης που επικρατεί, κινούνται μεθοδικά καταγράφοντας τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις.
Εξ άλλου, στο διάλογο του Ζαππείου δεν συμμετέχει η ΝΔ, επικαλούμενη την απουσία αγροτών.
Τα μπλόκα
Οι αγρότες της Θεσπρωτίας έκλεισαν εκ νέου το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, ενώ κινούνται για να μπλοκάρουν ξανά και την οδική διάβαση -επ' αόριστον- και τη σιδηροδρομική διάβαση -για λίγες ώρες. Ακόμη, έχει αποκλειστεί η είσοδος του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ενώ πραγματοποιούνται πολύωροι αποκλεισμοί και των παρακαμπτηρίων οδών.
Πάντως, ανοιχτός είναι ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, το τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς, καθώς και τα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων στο νομό Έβρου. Αντίθετα, κλειστός ήταν στη διάρκεια της νύχτας, ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής, στο νομό της Δράμας, που αναμένεται να ανοίξει από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.
Πάντως, το βράδυ της Δευτέρας αποχώρησαν από τον κόμβο του Στρυμόνα, στην Εγνατία οδό, οι αγρότες από τον δήμο Ορφανού του νομού Καβάλας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του τοπικού αγροτικού συλλόγου Κώστας Παπαμερής, η αρμόδια υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, κατά την κυριακάτικη σύσκεψη, δήλωσε πως θα ικανοποιήσει τα οκτώ από τα δέκα θεσμικά αιτήματα των αγροτών, που σχετίζονται με τις καλλιέργειες αμυγδάλου και ελιάς.
Εν τω μεταξύ, οι αγρότες προχωρούν σε σταδιακούς αποκλεισμούς της κίνησης των οχημάτων, στον κόμβο του Στρυμονικού στην εθνική Σερρών-Θεσσαλονίκης. Ανοιχτός είναι ο κόμβος της Αμφίπολης.
Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Τόσο στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται ομαλά.
Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία Οδό.
Αποκλεισμένος παραμένει οι κόμβος της Χρυσούπολης, στην Καβάλα, αλλά και οι οδικοί κόμβοι της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία.Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας.
Συγκέντρωση τρακτέρ υπάρχει στο Αιγίνιο, έξω από την Κατερίνη. Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.Στο νομό των Γρεβενών 40 τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΠΤΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Sample text

Sample Text

Ο Οφέλτης υπήρξε, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, γιος του βασιλιά της Νεμέας Λυκούργου, που βρήκε άτυχο θάνατο σε βρεφική μόλις ηλικία.